Voiko turvallisuutta mitata?

Kirjoittaja Antti Ilvonen

 

Miten teillä menee turvallisuusasioissa?

Tämä on kysymys, jonka olen esittänyt lukemattomia kertoja vuosien aikana työsuojelutoimikunnissa, johtoryhmissä, työpaikoilla ja työmailla. Ja melkein yhtä usein vastaus on jotain tämän suuntaista: ”Ei ole sattunut tapaturmia niin ja niin moneen päivään”. Tai ”tapaturmataajuus on sitä ja tätä…” Työpaikkojen turvallisuustasoa on siis yleisesti mitattu ja hyvin usein edelleenkin mitataan ja vertaillaan sen mukaan, kuinka paljon asioita on mennyt pieleen tai kuinka hyvin virheitä on onnistuttu välttelemään.

Olen myös kysynyt itseltäni, kertovatko nuo luvut todella siitä, miten turvallista tuolla kyseisellä työpaikalla on työskennellä vai kuinka aktiivisesti turvallisuuden eteen tehdään töitä? Vastaan itselleni: Eivät kerro.

Hämmästyttävän usein juuri noiden lukujen, ja ainoastaan noiden lukujen, perusteella yrityksissä kuitenkin tehdään suuriakin päätöksiä. Tai ollaan tekemättä. Valitaan tai hylätään toimittajia ja yhteistyökumppaneita. Asetetaan toimipisteitä ja yksiköitä paremmuusjärjestykseen. Palkitaan henkilöstöä. Ja niin edelleen.

Turvallisuutta ei voi johtaa peruutuspeileistä

Tapaturmamittareilla turvallisuuden johtaminen on kuin yrittäisi ajaa autolla, jonka tuulilasin päälle joku olisi heittänyt peiton. Peileistä taakse jäävää tietä vauhdissa analysoiden tai navigaattorin ruudulta ennalta määriteltyä reittiä arvioiden voi yrittää hahmottaa, mihin suuntaan tie seuraavan kerran kaartuu tai mitä esteitä tiellä mahdollisesti voikaan olla. Hankalaahan se on. Sanoisin jopa, että mahdotonta. Tai ei mahdotonta, mutta suurella todennäköisyydellä ennen pitkää mennään metsään.

Turvallisuustoiminnan ja turvallisuusjohtamisen painopiste tulisikin kääntää voimakkaasti ennakoivaan, aktiivisen tekemisen mittaamiseen.

Painetaan jarrua, pysäytetään auto ja heitetään henkinen tapaturmataajuusvilttimme takapenkille pois turvallisuustuulilasimme edestä. Keskitytään kehittämään, ohjaamaan ja johtamaan aktiivista tekemistä: paljonko teemme turvallisuushavaintoja ja turvallisuuskävelyjä, kuinka monta turvallisuuskeskustelua ja tuumaustuokiota olemme pitäneet; moniko sai turvallisuuskoulutusta tai perehdytystä; montako uutta vaaraa havaitsimme riskikartoituksissa; paljonko pienensimme riskejä jne. jne. Se, mitä tekemistä mitataan, on jokaisen itse valittavissa. Pääasia on, että tavoitteet ovat selkeitä, tarpeeksi haastavia, mutta saavutettavissa ja jokaisella on omalla aktiivisella tekemisellään mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen.

Turvallisuusmittarit

Mutta entäs ne peilit? Pitääkö ne unohtaa kokonaan? Ei tietenkään. Seuraamalla tapaturmien lukumäärää ja vakavuusastetta, tapaturmataajuutta, sairauspoissaoloja jne. saamme tietää, olemmeko tehneet oikeita asioita, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan.

Jos näkymä peruutuspeilissä ei ole sitä mitä pitäisi eli kehitys ei kehity tai kehittyy väärään suuntaan, on aika painaa uudestaan jarrua, tarkistaa reittisuunnitelma ja tehdä tarvittavat korjaukset. Katse eteen, päin!

Onko Sinun tuulilasisi puhdas ja navigaattori kalibroitu?

Antti Ilvonen
HSEQ Manager
Puh. 010 231 8324
antti.ilvonen@enw.fi

www.enw.fi

Seuraa ajankohtaisia tapahtumia.